TINDE BLOGG

Den billigste strømmen er den vi ikke bruker. Vi har samlet noe gode strømspare-tips. Men det aller viktigste er: Ha et bevisst forhold til strømforbruket ditt!

Skru ned for varmen

Kroppen vår venner seg raskt til ulike temperaturer. Prøv å sette ned varmen med en grad eller to. Hver grad utgjør faktisk fem prosent av oppvarmingskostnadene. Mye å spare, så det kan være vel verdt å venne seg til litt lavere temperatur. Ta eventuelt på en ekstra genser og varme tøfler.

Skru også ned varmen i rom du ikke bruker mest, og senk gjerne temperaturen om natten.

Rask utlufting

Ikke la vinduer stå på gløtt over tid. Ta heller en rask utlufting. Opp med vinduer og dører på vid gap noen minutter. Effektivt for god inneluft og for strømforbruket.

Klok bruk av varmtvann

Det er deilig med en dusj, men det er også energikrevende. Kanskje kan du nøyes med å dusje annenhver dag, og pass på å gjøre den så kort som mulig. Er du fristet til å ta et bad, kan du med fordel vente med å tappe ut vannet til det er avkjølt. Vann avgir varme til omgivelsene frem til det er blitt kaldt.

Skru av lys

Kan du klare deg med mindre lys? Skru av lys i rom der du ikke oppholder deg, og slukk alle lys når du sover. Dimmere er gode for lysregulering.

Det kan monteres følere på utebelysning, som tenner lys ved bevegelse og slukker lamper ved dagslys.

LED- og sparepærer

Har du ikke skiftet til sparepærer og LED-lys ennå? Gjør det nå. Mere lys og mindre strømforbruk.

Klok matlaging

Skal du tine mat? Ta den opp av fryseren i god tid, og tin maten i kjøleskapet. Motsatt bør du alltid avkjøle mat i romtemperatur før den settes i kjøleskap eller legges i fryseren.

Pass på å bruke kokeplate som har samme størrelse som kjelen, og bruk lokk når du koker. Det samler energien og gir kortere koketid.

Bruk færre elektriske apparater

I kalde nord er vi vant til å bruke tørketrommel etter klesvask. Har du plass til tørkestativ innendørs, så er det gode penger å spare på å lufttørke vasken. Ikke la TV, datautstyr og for eksempel kaffemaskin stå på stand-by, slukk apparater når de ikke er i bruk.

Husk også at de fleste vaskemaskiner har ECO-program som reduserer strømforbruket.

Kjøpe nytt?

Er det behov for å skifte ut elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller støvsuger? Elektriske apparater skal være energimerket, og det kan være langsiktig lønnsomt å velge modellen med lavest energibehov.

Egenproduksjon

Har du bolig som er egnet for egenproduksjon av energi? Solcelleanlegg og solpanel kan være en god løsning som gir betydelige energibesparelser, men kan være kostnadskrevende å installere. Sjekk Enovas tilskuddsordninger dersom du vurderer en slik løsning.