TINDE BLOGG

Derfor er strømmen dyr i sommer

Lurer du på hvorfor strømregningen er høyere enn den var i fjor?

Det siste året har bydd på mange utfordringer, og i strømbransjen så vi i fjor sommer historisk lave priser. Så hvorfor er det så dyrt i år?

Det finnes ikke et enkelt svar, men her får du en oppsummering.

Lite nedbør og magasinene tømmes

Været påvirker strømprisen på flere måter, og den viktigste er nedbørsmengden. I perioder med mye nedbør har man fulle vannmagasiner og mye ressurser parat til å produsere strøm. Sommeren 2021 har sett mindre nedbør sammenlignet med tidligere år, samtidig med økt etterspørsel i tråd med gjenåpningen av samfunnet. Vi har 10% mindre vann i magasinene sammenlignet med tidligere år, og utviklingen går feil vei. I stedet for å fylles slik det ofte gjør på denne tiden av året, minsker volumet i magasinene.

Mindre vind

Vindkraft er en kontroversiell måte å produsere strøm på, men mengden strøm man kan produsere på denne måten, både i Norge og hos våre nordiske naboer, påvirker strømprisene norske forbrukere må ut med. Mindre vind og dermed mindre produksjon i flere land er en faktor bak prisene vi har sett så langt i 2021.

Europa drar prisen opp

Selv om vi i Norge produserer en imponerende andel bærekraftig strøm, er vi en del av det europeiske strømnettet og blir påvirket av priser og produksjon i andre land. Den siste tiden har avgiften man må betale for fossil produksjon av strøm økt, og det påvirket også strømprisen her i Norge. I tillegg er det høye priser på olje, gass og kull i Europa i disse dager, som øker kostnaden for kraftverk som benytter disse brennstoffene. 

Det finnes med andre ord ikke et enkelt svar på hvorfor prisene er så høye, og det finnes heller ingen enkel løsning for å få dem ned. Ekspertene spår at prisene forblir høye gjennom vinteren, men at vi neste sommer er tilbake til normale priser.

Har du spørsmål om strømpriser? Kontakt oss gjerne på post@tindeenergi.no eller 32 17 80 90.